Adres Ürgen Paşa Mh. 75. Yıl Bulvarı No:55 Antakya / HATAY

Telefon : +905531018272

E-Posta:

Türk Vatandaşlığının Doğumla Kazanılması

Türk vatandaşlığının aslen kazanılması durumlarında kazanım; doğum anından itibaren hüküm ve sonuç doğurmaya başlar. Bu kazanımın iddia ve ispatı için yaş kısıtı yoktur. Yani rüşt yaşından sonra da iddia ve ispat edilebilir. Hatta vatandaşlığın kazanılma sebebi; kazanılma anının öncesinde vefat etmiş olan baba veya anne de olabilir.


Evlilik dışın olarak yabancı anadan ve Türk vatandaşı babadan doğmuş bir çocuk ile tabii babası arasında, doğum anında Türk vatandaşlığı kazanamamış, ancak soy bağı ilişkisi bulunmadığı için, bu kişi doğum anında Türk vatandaşlığı kazanamamış, ancak soy bağının sonradan kurulmasına bağlı olarak kazanılan vatandaşlık asli vatandaşlık olduğu için, Kanun, Türk vatandaşlığının doğum anından itibaren hüküm ifade edeceğini kabul etmiştir.



Evlilik birliği içerisinde doğmayan çocukların Türk vatandaşlığını kazanabilmesi durumu farklılıklar göstermektedir.


Türk vatandaşı ana ve yabancı babadan evlilik birliği dışında dünyaya getirilen çocuk Türk vatandaşıdır. (TVK md. 7/2)


Türk vatandaşı baba ve yabancı anadan evlilik birliği dışında doğan çocuk ise soy bağı kurulmasını sağlayan usul ve esasların yerine getirilmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanır.(TVK md. 7/3)


İlgili ana ya da baba doğum anında Türk vatandaşı olmalıdır. Kişinin nerede doğduğu önem taşımamaktadır.


Doğum yeri esası; kişinin, doğduğu ülke devletinin vatandaşlığını kazanması esasıdır. Bu hüküm ve esas; yabancı ana ve babasından soy bağı esasına göre yabancı bir devletin vatandaşlığını kazanamamış çocuklar içindir.



Yorum Yap

Yorumlar(0)

Türk Vatandaşlığının Doğumla Kazanılması Açıklama

Türk Vatandaşlığı; doğumla veya sonradan kazanılabilir. Vatandaşlığın kazanılması yollarıyla ilgili mevcut kanunumuz, şu an hala yürürlükte olan; Türk Vatandaşlığı Kanunu'dur. Anayasa'nın 66. Maddesi; ''Türk babanın veya Türk annenin çocuğu; Türk'tür. '' kapsayıcı niteliktedir.