A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: HTTP_ACCEPT_ENCODING

Filename: views/makale.php

Line Number: 2

Backtrace:

File: /var/www/vhosts/guleckeles.com/httpdocs/application/views/makale.php
Line: 2
Function: _error_handler

File: /var/www/vhosts/guleckeles.com/httpdocs/application/controllers/Makaleler.php
Line: 67
Function: view

File: /var/www/vhosts/guleckeles.com/httpdocs/index.php
Line: 315
Function: require_once

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu - Güleç & Gültutan Hukuk Bürosu

Pzt-Cmts. 8:30 - 17:00

Bizi Arayın +90 553 101 82 72

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu


Ceza Hukuku Makaleleri

Ana Sayfa
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu


Türk Ceza Kanunu’nun 134.maddesinde düzenlenmiştir. 

Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır (TCK m.134/1). 


Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur (TCK m.134/2) 


Suç, uzlaşma kapsamınadır. Asliye ceza mahkemeleri görevine girmektedir. 


Özel hayatın gizliliğini ihlali suçu, kamu görevlisi tarafından ve görevinin gerektirdiği yetki kötüye kullanılmak suretiyle veya belli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle işlenirse, bu husus artırım nedenidir. 


Kişinin özel hayat alanı olarak kabul edilen herkesin bilmesi ya da görmesi konusunda bizzat kişinin iradi olarak tutum aldığı, gizlediği alana yapılan saldırıya karşı kişiler korunmaktadır. 


Yargıtay bir kararında “özel hayat kavramı, kişinin sadece gözlerden uzakta, başkalarıyla paylaşmadığı, kapalı kapılar ardında, dört duvar arasındaki yaşantısı ve mahremiyetinden ibaret değil, herkesin bilmediği veya bilmemesi gereken, istenildiğinde başka kişilere açıklanabilen, tamamen kişiye özel hayat olayları ve bilgilerin tamamını içerir.” demiştir.


Gizliliğin ihlali suçundan söz edebilmek için, gizlilik özel bir gayret gösterilerek öğrenilmelidir. Rastgele görülen ya da duyulan şeyler ne kadar mahrem olursa olsun suça konu olmaz.


İfşadan söz edilebilmesi için, görüntü veya sesin içeriği konusunda üçüncü kişiye bilgi verilmesi, üçüncü kişi veya kişilerin öğrenmesine yönelik faaliyette bulunulması yeterlidir. Bir kişiye bile açıklamak ifşa için yeterlidir. Özellikle sosyal medya üzerinden kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya ses kayıtlarının paylaşılması ile ifşanın oluştuğu kabul edilmektedir.


Yargıtay, TCK m.134/2’de düzenlenmiş suçun oluşabilmesi için, bir özel hayat görüntüsü ya da sesinin, bilerek, isteyerek ve ilgilisinin rızası dışında, içeriğini öğrenme yetkisi bulunmayan kişi veya kişilerin bilgisine sunulması gerektiği kanaatindedir.


Özel hayatın gizliliğinin ihlali suçu, görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde verilecek ceza bir kat artırılır. 


Özel hayatın gizliliğinin ihlali suçu, kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak suretiyle işlenirse, verilecek ceza artırılır. 


Failin icra etmekte olduğu belli bir meslekte veya sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanarak özel hayatın gizliliğini ihlal etmesi halinde yine verilecek ceza artırılır. 


Özel hayatın gizliliğinin ihlali suçu, aynı suç işleme kararının icrası kapsamında olmak üzere aynı kişiye karşı birden fazla defa işlenmesi halinde, zincirleme suç hükümleri uygulanır. 


Özel hayatın gizliliği bir kimsenin konutuna girmek suretiyle ihlal edilirse hem konut dokunulmazlığını ihlal hem de özel hayatın gizliliğinin ihlali suçu oluşacaktır. 


Türk Ceza Kanunu’nun 134.maddesinin birinci fıkra birinci cümlesinde yazılı özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun basit halinin cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır. 


Türk Ceza Kanunu’nun 134.maddesinin birinci fıkra ikinci cümlesinde yazılı özel hayatın gizliliğinin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde birinci cümleye göre verilecek ceza bir kat artırılır. 


Türk Ceza Kanunu’nun 134.maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiş kişilerin özel hayatlarına ilişki görüntü ve sesleri ifşa etme suçunun cezası ise iki seneden beş seneye kadar hapis cezasıdır. Bu fiil basın veya yayın yolu ile işlenirse aynı ceza verilecektir. Suçun, basın veya yayın yolu ile işlenmesinin şöyle bir özelliği de var ki bu ihtimalde ifşa gerçeklemiş kabul ediliyor.  


Özel hayatın gizliliğinin ihlali suçu şikâyete tabi suçlardandır. Şikâyet süresi altı aydır. Şikâyet süresi fiil ve failin öğrenilmesi ile başlar. Şikâyetten vazgeçilmesi halinde dava düşürülür. 

özel hayatın gizliliğini ihlal özel hayat


Miras Taksim Sözleşmesi Nedir Mirasın Gerçek Olmayan Reddi

Yorum Yazın




Yorumlar (0)


Son Makaleler


  • Mirasın Gerçek Olmayan Reddi
    Mirasın Gerçek Olmayan Reddi
     18 Mart 2022
  • Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu
    Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu
     18 Mart 2022
  • Takipsizlik (KYOK ) Kararı Nedir?
    Takipsizlik (KYOK ) Kararı Nedir?
     16 Mart 2022
  • Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması
    Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması
     14 Mart 2022
  • İcra Dairesi Muamelesini Şikayet Prosedürü
    İcra Dairesi Muamelesini Şikayet Prosedürü
     10 Mart 2022
Önceki Sonraki